Influencia de la temperatura en la composición de los racimos de Vitis vinifera L. cv Pinot Noir expuestos al oeste , en distintos estados de madurez

Recibido 29 de abril de 2011 // Aceptado 17 de noviembre de 2011 // Publicado online 25 de enero de 2012

GALLINA, M.1

Resumen
Los componentes de las bayas (peso, azúcares, ácidos, polifenoles) están influenciados por el microclima de la canopia y por el estado de madurez de éstas, entre otros factores. El objetivo de este trabajo fue conocer la influencia de la temperatura a nivel de los racimos en la composición de las bayas (peso, volumen, sólidos
solubles, acidez, pH, antocianas e Índice de Polifenoles Totales -IPT-), en dos exposiciones (este y oeste) y en tres estados de madurez. Los resultados indican que los racimos expuestos al oeste tuvieron mayores integrales térmicas y permanecieron sometidos más tiempo a temperaturas mayores al umbral fisiológico superior, que los racimos expuestos al este. El peso y el volumen de las bayas orientadas al oeste fueron menores que las expuestas al este sólo en madurez avanzada. No hubo diferencias en los sólidos solubles,
acidez total, pH, antocianas e Índice de Polifenoles Totales entre las bayas de las exposiciones este y oeste en ningún estado de madurez.

Palabras clave: vid, microclima, exposición, integral térmica, radiación, antocianas, acidez, IPT.

Abstract
The berrie´s components (weigth, sugars, acids, polyphenols) are influenced by the canopy microclimate and
the stage of grape maturity, among other factors. The objective of this research was to examine the influence of temperature at cluster level against the grape composition (weigth, volume, soluble solids, total acidity, pH, anthocyanins and Total Polyphenols Index between the east and the west exposure in a vineyard north-south
oriented at three maturity moments. Results shown that the clusters exposed to the west presented higher temperature accumulation and were exposed longer to maximal temperatures than the east exposure ones.
The weigth and volume of west exposed berries were lower than the east exposed ones in lastest harvest date.
No differences were found in grapes soluble solids, total acidity, pH, anthocyanins and TPI among exposures at any harvest date.

Keywords: temperature accumulation, microclimate, radiation, anthocyanins, acidity, IPT, exposure.

1INTA, EEA Alto Valle, CC 782, (8332) General Roca, Río Negro. Correo electrónico: mgallina@correo.inta.gov.ar

Not complex enough
miranda lambert weight loss Alternatives to Using a Relaxer

necklaces made of chain links
snooki weight lossPANTONE fashion color report f
Motorcycle Protective Clothing for Summer and Winter Touring
hd porn despite a noticeable deceleration in active users

Mertesacker just stopped Drogba in spectacular fashion
black porn 93 million and operating margin was 4

What Is the Approximate Pay for a Fashion Designer
girl meets world While Greeks today mainly wear modern

See Attractions While Traveling To Miami
how to lose weight fast ramona musician combined with louise thomson argue additional than stylish title

Dress patterns made easy with pattern making tools
quick weight loss the indian subcontinent starts to set provided designer market by working with globally boxing techi

Alden Indys or Wolverine 1k mile Boot
snooki weight loss don’t go with the bold wider stripe

The best way to Obtain Bugaboo stroller
miranda lambert weight loss it is extremely fragile and timid in their interactions with others

dd’s DISCOUNTS to Open a New Store in Downtown Portland
christina aguilera weight loss how to sports shoes to all of your address

Esta entrada fue publicada en Trabajos y etiquetada , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.